Prodejna v Praze   |   Pro ČR a SR doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč   |   Dovážíme zboží přímo od výrobců

Nechutné tajemství houbiček na make-up
Nechutné tajemství houbiček na make-up
Elena Bassarab
září 07, 2017

aneb jak správně používat houbičky na make-up.

Nejjednodušší způsob, jak nanést make-up, je použít speciální houbičku. Houbička (sponge) je porézní kosmetická houbička, která se používá jak při kosmetických procedurách, tak při nanášení produktu na pleť. Způsob používání houbičky je definován materiálem, ze kterého je vyrobena.

V tomto článku se budeme věnovat houbičce, která se používá na make-up. Takové houbičky jsou velmi jemné, vyrábí se z měkké porézní pěny a jsou pokryty nepatrnými póry zvenku i zevnitř. Zpravidla se houbičky používají pro aplikování pudru (kulatá plochá labutěnka) nebo make-upu (flexibilní latexová houbička). Pro blending očních stínů a tvářenek se používají houbičky různých geometrických tvarů s ostrými hranami. Houbičky mají různý tvar, barvu a velikost.

Ve většině případů je princip aplikace založen na tom, zda je houbička vlhká nebo suchá. Vlhkou houbičkou lze aplikovat jemnou, zcela nepatrnou vrstvu make-upu, přesto bude produkt plnit veškeré své funkce – zakryje drobné nedokonalosti a sjednotí tón pleti. Při suché aplikaci houbička vytváří na pleti silnější vrstvu, která se více hodí na korekci viditelných defektů pleti.

Výhodou houbiček je samozřejmě to, že jejich použití nevyžaduje profesionální dovednosti, které mají vizážisté.  V poslední době je velice populárním doplňkem malé růžové vajíčko, kterému se říká Beauty Blender. Je to také houbička na make-up, ale ve složení nemá, na rozdíl od jiných, latex. Co já vím, tak se vyrábí z bavlny. Proč jsem ale svůj článek pojmenovala  „Nechutné tajemství houbiček na make-up“ ?  Teď je nejvyšší čas to vysvětlit.

Výše jste se dozvěděli, že jakákoli houbička má pórovitou strukturu, takže ani kouzelné vajíčko není žádnou výjimkou. Při aplikaci výrobku pomocí houbičky se do pórů chtě nechtě dostává kožní maz (i když jste si těsně před aplikací umyli obličej) a odumřelé pleťové buňky (ty se mechanicky setřou při kontaktu houbičky s povrchem pleti). Opravdu nezáleží na tom, jak speciální je mýdlo nebo gel, kterým se houbička čistí – z houbičky nikdy nemůžeme zcela odstranit odumřelé buňky, zbytky kosmetiky a kožního mazu. Dostávají se do pórů houbičky a vytváří úrodné prostředí pro bakterie.

Miliony čtenářů časopisu GLAMOUR byli šokováni článkem, který obsahoval příklady rozřezaných houbiček podle délky jejich používání. O své šokující objevy se na sociálních sítích podělili vizážisté, blogeři a uživatelé kosmetiky. Docela nepříjemný pohled, že ano? V houbičce je jasně vidět starý použitý make-up, ačkoli zvenčí působí oblíbená houbička čistě.

MÍLÉ DÁMY, POZOR! Každý kompetentní dermatolog vám potvrdí, že houbička na make-up, stejně jako na ostatní kosmetické procedury, se má používat JEDNORÁZOVĚ! Při domácím použítí, když se s tím líčíte jenom vy, lze vajíčko používat po dobu maximálně 7-10 dnů, přitom se má po každé aplikaci důkladně vyčistit a vysušit. Pokud máte problematickou pleť, houbiček se zcela vyvarujte.

Další nepřípustná věc je, když si objednáte službu líčení a vizážistka vám chce aplikovat produkt již použitou (v některých případech vypranou, jindy ani to ne), docela opotřebenou houbičkou. Ještě jednou opakuji, že houbička na líčení musí být jednorázová a podle hygienických předpisů ji vizážista musí vyjmout z obalu přímo před Vámi. Povrch houbičky musí být naprosto netknutý, beze skvrn, pruhů, oděrek aj. Pro hygienickou aplikaci make-upu a přípravků s podobnou texturou lze použít také čisté štětce. Pokud si nejste jisti, zda jsou opravdu čisté, můžete požádat o jejich dezinfekci přímo před vámi. Tato procedura trvá jen pár vteřin a profesionální vizážista má vždy po ruce rychleschnoucí dezinfekční sprej. Druhá možnost je vzdušný štětec – bezkontaktní způsob aplikace make-upu pomocí techniky airbrush.

Teď něco málo o ceně. Pokud si dopřejeme originální beauty blender, zjistíme, že v Praze stojí asi 470 korun, pokud si ho pořídíme se suprovým gelem na čištění,  vyjde to celkem na 800 korun, vydělíme na 10 dnů použití a rázem jedno použití vyjde na 80 korun! Za tuto cenu si můžeme pořídit několik balení jednorázových houbiček, které bez výčitek svědomí můžeme po použití vyhodit.

Přijatelnější cenovou alternativou může být Make-up blender – stejné „vajíčko“, ale za mnohem příjemnější cenu. V každém případě volba je na vás! Pro mě jako pro vizážistku je důležitější hygiena, než přítomnost růžové módní houbičky v profesionálním kufříku.

Máte dotazy, týkající se tohoto tématu? Klidně napište :-)

Pokud byl tento článek pro vás užitečný, sdílejte ho s přáteli.

International makeup artist, Elena Bassarab

Zanechte komentář